לפני שנצלול אל אפשרויות ההשקעה כמה מושגי מפתח שחשוב שנדע וניישר לגיבהם קו:
- ריבית - פירושה מחיר הכסף שמשלם הלווה למלווה תמורת העברת הכסף מהעתיד להווה. במועד החזרת ההלוואה הלווה מחזיר למלווה את הסכום ההלוואה (קרן) + הריבית ומכאן עומד התמריץ הכלכלי למלווה לספק הלוואות.
- ריבית דה ריבית - היא ריבית המשולמת לא רק על הקרן (ריבית פשוטה) אלא גם על הריבית שהצטברה לאורך תקופת ההלוואה (במקרה שלנו - תקופת הההשקעה).
קיימות לא מעט דוגמאות ברשת אשר מסבירות מהי ריבית דה ריבית באמצעות דוגמאות מספריות, אני דווקא אבחר בצורה הרבה יותר אקטואלית לחיינו בתקופה זו - התפשטות הקורונה. הריבית דה ריבית והתפשטות הקורונה שתיהן נשענות על אפקט דומה והוא הגידול המעריכי ( אקספוננציאלי אם תרצו). בקורונה גידול זה נקרא מקדם ההדבקה והוא שמלמד אותנו על קצב ההתפשטות של המחלה: אם למשל מקדם ההדבקה הוא 2 זה אומר שאדם אחד מדביק שני אנשים ביום אחד. בשפת קורונה גידול מעריכי כזה נראה ככה:
בשפה של חיסכון כלכלי זה נראה ככה:
קשה לנו לתפוס בחיים האמיתיים מה זה אומר גידול אקספוננציאלי, דבר שמביא אותנו לאדישות מופתית לספקטרום רחב של תופעות אקספוננציאליות: מלקצב התפשטות מחלות ועד להשפעה של דמי הניהול שאנחנו משלמים על החסכונות שלנו (כבר דיברנו על ההשפעה של הקטנת דמי הניהול על קרן הפנסיה זוכרים?).
לטעמי, יותר משאנו לא צריכים להיות אדישים לאפקט הריבית דה ריבית, אנחנו צריכים להכיר לו תודה. למה? ובכן בעולם הכלכלי ובפרט בחיסכון אין אלמנט יותר חזק מהריבית דה ריבית (איינשטיין אמר: "ריבית דריבית היא הפלא השמיני בתבל. מי שמבין זאת, מרוויח. מי שלא – משלם"). כן כן, גם אם אין לכם סכומי כסף גדולים לשים בצד לטובת חיסכון, גם אם אתם צעירים ויש לכם עוד אלף תירוצים למה לא לחסוך, האמת היא שאין זמן יותר טוב מעכשיו.
עכשיו כשאנחנו מחזיקים בידע הכלכלי הבסיסי הזה אפשר להתחיל לדבר על חלק מאופציות ההשקעה הקיימות בשוק. לפני שניגש למלאכה אציין שאפקט הריבית דריבית עובד במרץ בכל הנוגע לקופת גמל להשקעה ובקרן נאמנות (יותר נכון בקרן נאמנות מחקה) אך לא כך הדבר בפק"מ שם החסכונות אינם נהנים מאפקט זה אלא מתנאי ריבית קבועים מראש. להלן אפשרויות ההשקעה בהרחבה:
לסיכום, בכתבה זו רציתי קודם להראות מדוע גם מי שאין סכומי כסף גדולים לשים בצד לטובת חיסכון יכול להתעודד ואף להתמלא תקווה הודות לאפקט הריבית דה ריבית. לאחר מכן סקרתי חלק מאפשרויות ההשקעה הקיימות בהן קרן השתלמות, קופת גמל להשקעה ופק"מ אך כמובן שיש אופציות רבות נוספות (נדל"ן, השקעה עצמאית בשוק ההון, תעודות סל ועוד הרבה אחרות). לטעמי אם תסתכלו על אופציות חיסכון אחרות דרך הכלים בהם השתמשתי כאן כמו התשואה הפוטנציאלית, הסיכון ונזילות הכספים המושקעים, אתם בדרך הנכונה.
קרדיט:
164 קרנות נאמנות יעלו את דמי הניהול ב-2020 גלובס
ריבית דה ריבית - הפלא השמיני (MYGEMEL)
למה להתחיל לחסוך מוקדם - הסולידית.
https://blog.ucsusa.org/doug-boucher/world-population-growth-expone
https://www.newscientist.com/people/albert-einstein/
https://www.dw.com/en/corona-confusion-how-to-make-sense-of-the-numbers-and-terminology/a-52825433
https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-exponential-growth-curve-blackboard-image8794705
https://www.porttechnology.org/news/kalmar_exponential_growth_driven_by_digitization/
https://journeyborn.com/how-to-invest-money-in-your-20s/