כרטיס האשראי הראשון בישראל הונפק בתחילת שנות ה-70, ומאחר שמעטים החזיקו בו, הוא היה סמל סטטוס של מעמד כלכלי מובהק. מאז המציאות השתנתה לחלוטין, כך שרוב הישראלים מחזיקים בכרטיס אשראי אחד לפחות (מדובר במעל ל-85% מהאנשים שמעל גיל 20), ושלא נדבר על כך שכ-63% מהם בעלי שני כרטיסי אשראי, אם לא יותר. כיום בשנת 2022, קיימים בישראל שלושה גופים הממונים על הנפקת כרטיסי אשראי:
ישנן שתי אפשרויות להנפקה והפעלה של כרטיס אשראי:
כרטיס המונפק באמצעות הבנק בו אנחנו מנהלים את חשבון הבנק שלנו. הבנק שלנו מצוי בהסכם עם חברת אשראי מסוימת אשר דרכה מונפק הכרטיס. עבורנו כמשתמשים בכרטיס האשראי, יש יתרונות וחסרונות לאותו שיתוף הפעולה בין הבנק לחברת האשראי. היתרון העיקרי שיוצא לנו מכך, הוא כי לאור העובדה שהבנק הוא גם הכתובת שלנו לכל ענייני האשראי, נוכל לראות את חיובי האשראי שלנו כבר באתר האינטרנט של הבנק, כלומר נוצרת לנו כתובת אחת לכל החיובים. חוץ מזה, מרגע שנחבר את חשבון הבנק לפמילי-ביז, יתחברו באופן אוטומטי גם כרטיסי האשראי הבנקאיים שלנו, מבלי שנצטרך לחבר אותם באופן נפרד. החיסרון הוא, כי לבנק הסמכות להחליט אם להנפיק לנו כרטיס אשראי בנקאי בהתאם למצבנו בבנק. יתרה מכך שאנחנו מעניקים לבנק שלנו שליטה רבה על הפיננסים שלנו, אם נרצה לעבור בנק, נאלץ לבטל גם את כרטיס האשראי הבנקאי ולהחליפו תוך העברת העסקאות שבוצעו בו לכרטיס חדש. ההעברה מתבצעת באופן אוטומטי ואינה מצריכה התערבות מצידנו, אך בנוגע עסקאות בתשלומים והלוואות, עלינו לפרוע אותן לפני ביטול הכרטיס והעברת הפעילות בו.
כרטיס המונפק ישירות על ידי חברת האשראי בה בחרנו. במקרה כזה, התשלום לחברת האשראי מתבצע באמצעות מתן הרשאה לחשבון הבנק שלנו, אשר ממנו ירד הסכום באופן חודשי קבוע, בהתאם לתאריך החיוב שבחרנו (כמובן שישנם גם כרטיסי דביט בהם החיוב הוא מיידי ולא חודשי).
אחד היתרונות בכרטיס חוץ בנקאי, הוא האפשרות למסגרת אשראי נפרדת, פרט לזו הקיימת בבנק, אשר תוכל לעזור לנו בהתנהלות הכלכלית, בכך שיוצרת "שתי ישויות נפרדות"- אחת לאשראי ואחרת לחשבון הבנק. החיסרון הוא שאנחנו מתנהלים כלכלית מול שני גופים שונים, ולשם מעקב אחר החיובים השוטפים עלינו להיכנס לאתר ו/או אפליקציה נפרדת לאשראי המציג לנו את פירוט החיובים ואחרת לחשבון הבנק המציג לנו בין היתר כמה כסף תכלס נותר לנו בעובר ושב. את החיסרון הזה פותרת פמילי-ביז שמסתנכרנת לכל אותן פלטפורמות ומציגה במקום אחד כמה כסף נותר בעובר ושב וכמה כסף הולך לרדת באשראי. ככה תוכלו לקבל שליטה מלאה על הכספים שלכם.
שימו לב ‼️ לא משנה באיזה כרטיס אשראי אתם מחזיקים/תחזיקו, בדקו את דמי הכרטיס שאתם משלמים על ההחזקה בו. ישנם כרטיסי אשראי ו/או סטטוסים מסויימים בבנק אשר פוטרים אתכם מלשלם דמי כרטיס וכדאי לבדוק על זה, מה שמוביל אותנו לעולם החם הבא:
כרטיס מועדון הוא כלי שיווקי אשר נועד למשוך אותנו הצרכנים, להמשיך לרכוש ולהשתמש בשירותים המשוייכים לאותו מועדון. לדוגמה, כרטיס "לייף-סטייל" מבית סופר פארם, אשר ימשיך למשוך אותנו לבצע את מירב הרכישה שלנו ברשת סופר פארם. בנוסף, יש גם מועדוני צרכנות כמו הוט, שמשתמשים בכוחו של קהל גדול בשביל להגיע להסכמים עם כל מיני גופים ולקבל הנחות משמעותיות. חברות האשראי מציעות מגוון רחב של כרטיסי מועדון לקהלים שונים הזכאים לכרטיס אשראי ייחודי עם הטבות מותאמות להם. אז כדי שנוכלו להבין איזה כרטיס מועדון הכי מתאים לנו (ממנו נוכל להפיק את הערך המרבי) הכנו את הרשימה הבאה *היא אינה מחליפה בדיקה עצמית מעמיקה:
יותר (ישראכרט) - לחיילים:
בהצדעה (מקס) - לחיילים משוחררים:
קמפוסכרט (ישראכרט) - לסטודנטים:
רמי לוי (ישראכרט) - הטבות והנחות בלעדיות כל השנה ברשת חנויות רמי לוי שיווק השקמה
ויקטורי (ישראכרט) - הטבות והנחות בלעדיות כל השנה ברשת חנויות ויקטורי
שופרסל (כאל) - הטבות והנחות בלעדיות כל השנה ברשת חנויות שופרסל
כרטיס Super Pay-Back (מקס) - נותן החזר כספי על קניות ברשתות המזון המובילות בישראל: שופרסל, יש, רמי לוי, מגה בעיר, ויקטורי, יינות ביתן, חצי חינם, אושר עד, יוחננוף, טיב טעם (כולל קניות אונליין)
פטור קבוע מדמי כרטיס והנחות משתנות, הטבות ייחודיות ומבצעיים במגוון תחומי החיים בכרטיסים הבאים:
FLYCARD (כאל)
SKYMAX (מקס)
לייף סטייל (ישראכרט)
DREAMCARD (מקס)
Fix BACK (כאל)
אז מה הכרטיס שלכם?
דברים המובאים בבלוג זה הינם לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי. הדברים אינם מהווים תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה בהם שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. המידע אודות כרטיסי האשראי וההטבות מהווה מדגם בלבד וישנם כרטיסים ו/או הטבות נוספות.
photos by Sora Shimazaki and Kindel Media from Pexels